logo
Rezervacije:
01 2444 414
         Sklerozacija vena pjenom pod kontrolom ultrazvuka (color Dopplera) je jedna od suvremenih metoda liječenja proširenih vena, koja se zasniva na zatvaranju oštećenih vena iznutra pomoću kemijskog agensa, pripravljenog u obliku pjene. Pjena oštećuje unutrašnju stijenku vene, što dovodi do zatvaranja vene. UGFS metodom se mogu liječiti i velike vene (Vena safena magna i Vena safena parva), kao i manje vene nogu. UGS metoda je vrlo dobra i za liječenje vena nakon neuspjelih prethodnih zahvata na venama kao i pojave novih proširenih vena tijekom života.
 
 
Still0105 00007

  
       Uspješnost sklerozacije pjenom slična je s uspješnošću klasičnog kirurškog liječenja i prvenstveno ovisi o stupnju oštećenja same vene. Značajna prednost liječenja vena pjenom nad klasičnim kirurškim liječenjem jest da za izvođenje zahvata nije potrebna anestezija, te da nakon zahvata ne zaostaju ožiljci, ili pak ozljede živaca, ozljede limfnih žila itd. Prednost sklerozacije pjenom nad ostalim endovenoznim metodama (laser, radiofrekventna ablacija) je u tome da se postupak izvodi izuzetno brzo, i bez potrebe za lokalnom anestezijom. Pored toga, u slučajevima kad se kateterom za laserski ili radiofrekventni tretman ne može proći kroz vrlo vijugavu ili vrlo tanku venu, sklerozacija vena pjenom je učinkovita. Najčešće komplikacije (nuspojave) sklerozacije vena pjenom su zatamnjenje kože (hiperpigmentacija), površinska upala vene (flebitis) i lokalna tromboza vene. Navedene komplikacije su uglavnom prolaznog karaktera, te su bezopasne. Zatamnjenje kože se može naći kod 20% pacijenata i uglavnom se povlači unutar godine dana. Sklerozacija kapilara se radi tekućim sklerozansom pošto nakon sklerozacije kapilara pjenom zaostaje pigmetnacija kože. Sklerozacija pjenom vena i kapilara može se raditi i na drugim dijelovima tijela: ruke, grudi, spolni organi, itd.
 
 
 
Slika 3. Liječenje proširenih vena pjenom (UGFS):
 
A) Prije zahvata.                                                                     B) Poslije zahvata.
vene-pjena
 
 


Prim dr.sc. Miodrag Lacić prošao je edukaciju liječenja vena pjenom (UGFS metoda) u The British Vein Institute pod vodstvom Prof.dr.sc. Philip Coleridge Smith iz Londona i Prof.dr.sc. Andrew W. Bradbury iz Birminghama u Engleskoj.
 

Rezervirajte termin za pregled

Molimo Vas da ispunite slijedeća prazna polja kako bismo mogli odgovoriti na Vašu rezervaciju.

Riješite svoj zdravstveni problem
ili nazovite za rezervaciju pregleda
01 2444 414

KONTAKT

Poliklinika Lacić
Bukovačka cesta 238
10000 Zagreb, Hrvatska

Radno vrijeme: PON - PET od 8h do 20h

OIB:47336386576
Žiro račun:HR8623600001102055398

 

TELEFON:
+385(0)1 2444 - 414
+385(0)1 2336 - 555

 

FAX:
+385(0)1 2444 - 412

 

NAŠA LOKACIJA